Violența nu este o metodă de educație. Totuși, părinții își mai pălmuiesc copiii

mai 12, 2015

Tot mai mulți părinți înțeleg că metodele violente de educație sunt puțin eficiente și au efecte negative asupra relației părinte-copil. Totodată, părinții care își educă copiii în mod pozitiv sunt percepuți ca fiind calmi și inteligenți, constituind un exemplu pentru ceilalți. Pedepsele fizice, cum ar fi, bătaia cu cureaua, sunt considerate normale doar de unii bărbați. Aceste cercetări, se atestă în studiul calitativ „Normele sociale care influențează practicile violente în procesul de disciplinare al copilului” realizat în 2014 de către Institutul de Marketing Analiză și Sondaje IMAS-INC Chișinău, cu sprijinul UNICEF.

În pofida acestor percepții, majoritatea participanților la studiu au recunoscut că măcar o dată în viață au „dat o palmă” copilului lor și asta, deoarece, în momentul în care copiii nu-i ascultă, sunt furioși și nu știu cum să reacționeze. De asemenea, ei nu știu cum să discute anumite probleme cu copiii lor, chiar dacă își doresc acest lucru. Părinții admit că au sentimente de regret după ce își disciplinează copiii prin metode violente.

Organizația „UNICEF este convinsă că toți părinții pot fi calmi și inteligenți servind un exemplu pentru ceilalți. „Nu este dificil să vorbim și să ascultăm copiii, să-i stimulăm și să-i lăudăm pentru faptele bune. Asta îi ajută să aibă încredere în ei. Fiecare părinte poate învăța acest comportament pozitiv, care nu este un talent înnăscut, dar o abilitate ce se capătă în timp”, a spus Frauke de Kort, șefa programului Protecția Copilului UNICEF Moldov în cadrul conferinței de presă, unde a fost lansat studiul.

În cadrul studiului, au fost intervievați și specialiștii care intră în contact cu familia și copiii: medici, profesori, a sistenți sociali, preoți și alți lideri de opinie din localitate. Potrivit acestora, părinții recurg la violență din lipsă de informație, lipsă de timp, nivel scăzut de educație. Este interesant că specialiștii tind să subestimeze amploarea violenței, afirmând că numărul familiilor violente în localitățile lor este scăzut: 1-2 % din familii. Acest lucru indică o înțelegere limitată a violenței și impactului negativ asupra copiilor, atât din partea părinților, cât și a specialiștilor.

„Moldova a progresat la capitolul legislației protecției copilului, inclusiv prin adoptarea mecanismului intersectorial de referire, care trebuie să ajute profesioniștii să refere copiii abuzați la servicii de sănătate, consiliere, asistență socială, sau poliție. În continuare specialiștii din aceste domenii trebuie instruiți pentru a fi capabili să îndeplinească aceste cerințe și să identifice părinții și copiii vulnerabili care au nevoie de ajutor. Atunci când vom îmbunătăți capacitățile părinților și specialiștilor, vom putea reduce numărul copiilor supuși violenței în Moldova”, a mai spus Frauke de Kort.

Anterior, un studiu realizat de UNICEF și Ministerul Sănătății1 arăta că 85% din părinți consideră că pentru a fi educat bine un copil nu trebuie pedepsit fizic. Cu toate acestea, jumătate din copiii cu vârsta cuprinsă între 2-14 ani înMoldova sunt supuși pedepsei fizice.

Leave a reply
Majoritatea copiilor instituționalizați provin din familii social- vulnerabile. Situația lor putea fi prevenităAdopția și mita: prejudecăți și realități. Copiii nu sunt de vânzare

Leave Your Reply