10 aprilie 2022| Membrii AVE Copiii au participat în calitate de experți la trainingurile organizate de API pentru jurnaliști la tema oglindirii subiectelor despre copii în mass-media
În noiembrie 2021 – martie 2022, au avut loc și șase cluburi de presă tematice, în regim online, pentru jurnaliștii și activiștii în domeniul drepturilor copilului de pe ambele maluri ale Nistrului. În timpul dezbaterilor au fost prezentate rezultatele unor monitorizări tematice și au fost abordate teme specifice: cum este mediatizată tema copiilor vulnerabili în fața sărăciei; cum a influențat pandemia de Covid-19 viața copiilor și ce scrie presa despre asta; cum apar în mass-media copiii în condițiile acțiunilor militare; cum este reflectată hărțuirea, agresiunea și bullying-ul în rândul copiilor, dar și practicile de interacțiune între mass-media, sectorul asociativ și autorități în promovarea și protecția drepturilor copilului.
8 aprilie 2022| Ce vor ține minte copiii ucraineni despre război, țări și oameni? Dezbateri IPN
Mariana Ianachevici Mia Ian: Orice copil care a suferit de război și care ajunge în Republica Moldova sau în alt stat trebuie să fie protejat, să trăiască cu demnitate și să fie regăsit de familie în momentul oportun. Aceste și alte declarații au fost făcute de către directoarea executivă a Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei “AVE Copiii” în cadrul dezbaterii publice organizate pe 8 aprilie 2022 de IPN la tema:
„Ce vor ține minte copiii ucraineni despre război, țări și oameni?”
31.03.2022 | Conferința de presă susținută de către directoarea AO AVE Copiii
„AO AVE Copiii – trei decenii în serviciul copiilor” a fost tema conferinței de presă susținută pe 31 martie curent de către directoarea executivă a Asociației, Mariana Ianachevici. La briefing a participat de la distanță și fondatoarea organizației, Mariana Petersel.
28.03.2022 | Peste 600.000 euro este suma donațiilor atrase timp de o lună de AO AVE Copiii pentru asistența refugiaților din Ucraina.
Experiența acumulată de AO AVE Copiii în cei 30 de ani de activitate ne-a permis să mobilizăm din primele zile instrumentele necesare pentru a ne implica activ în activități de ajutorare a refugiaților.
Sunt secvențe din interviul directoarei executive a AO AVE Copiii, Mariana Ianachevici, la emisiunea „Bună dimineața” la Moldova 1. Acesta poate fi urmărit în intervalul 27-43 de minute al emisiunii.
Detalii aflați accesând linkul
28.03.2022 | Un interviu cu șefa orgaizației AVE Copiii Mariana Ianachevici - Radio Europa Liberă Moldova
De la inceputul razboiului, AVE Copiii este activ implicată în mai multe proiecte de urgență pentru acordarea de sprijin și asistență copiilor și familiilor refugiaților din Ucraina care se află în diferite centre de plasament din Moldova. Detalii găsiți în interviul directoarei executive a AVE Copiii pentru Radio Europa LIberă.
09.03.2022 | Războiul din Ucraina: „Pediatrii Lumii” solicită donații pentru a ajuta Moldova, care găzduiește refugiați.
Parteneriatul dintre Asociația „Pédiatres du Monde” și AO AVE Copiii are o istorie de peste 26 de ani. Nu întâmplător „Pédiatres du Monde” a ales să trimită bani anume către asociația moldovenească AVE Copiii, din care se fac procurările produselor necesare.
30.01.2022 | Opinie: Școala poate compensa lipsa de cunoștințe și abilități de comunicare nonviolentă în familie
În contextul Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală, consemnată pe 30 ianuarie, directoarea Asociației „AVE Copiii”, Mariana Ianachevici se adresează pedagogilor cu îndemnul de a le oferi copiilor doar exemple demne de urmat în relațiile cu colegii și cu elevii. Pentru a vedea știrea apăsați pe buton!
25.01.2022 | Dacă nu se intervine la timp, violența față de copii poate avea urmări foarte grave
În perioada ianuarie-noiembrie 2021, 14 copii au fugit de acasă în raionul Ungheni înregistrându-se o ușoară creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Pentru mai multe informații apăsați pe buton!
15.12.2021 | Copiii străzii din Chișinău: o problemă fără soluții și cu multe necunoscute
În prezent, la evidența autorităților municipale sunt 86 de copii care, din varii motive, au ajuns să vagabondeze. Acum doi ani, la Chișinău a fost deschis un centru social pentru copiii străzii, unde se pot adăposti pe timp de zi și noapte și sunt în vizorul unor specialiști care încearcă să-i determine să revină în familie.
Pentru mai multe informații dați click pe buton!
29.09.2020 | DREPTUL LA EDUCAȚIE ONLINE PENTRU COPIII SOCIAL-VULNERABILI
Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei ,,AVE Copiii” a demarat o campanie de colectare de telefoane, tablete sau laptopuri pentru tinerii care se află în dificultate și au nevoie de ele, pentru a putea accesa lecțiile online.
Vezi intervenția:
06.08. 2020 | De patru luni, 15 lucrători medicali care luptă pentru a salva bolnavii de COVID pot numi „acasă” Centrul de zi al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, care le-a oferit cazare.
Eroii în halate albe au ales să stea departe de familiile lor pentru a nu le expune riscului infectării.
Citește mai mult
22.07. 2020 |Tema Zilei cu Vadim Cheptanaru din 22.07.2020. Invitaţii acestei ediţii sunt Maia Bănărescu, Cornelia Bodorin şi Mariana Ianachevici
Poți vedea reportajul dând click pe buton.
17.07. 2020 |În ajutorul eroilor în alb. Asociația „AVE Copiii” a oferit cazare pentru mai mulţi lucrători medicali
dată cu începerea pandemiei de COVID-19, viața lucrătorilor medicali din prima linie s-a schimbat radical. Pe lângă turele grele în zona roșie, aceștia sunt nevoiți să stea departe de casă și de familie ca să nu-i îmbolnăvească pe cei dragi. Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” le-a venit în ajutor şi le-a oferit cadrelor medicale cazare. Citește mai mult:
28.07.2015 |Instituționalizarea copiilor trebuie stopată
Un copil aflat trei luni într-un mediu rezidențial este cu o lună de întârziere în dezvoltare. Mediul instituțional este dăunător pentru copii, în special pentru cei cu vârste de la 0 la 3 ani. Citiți continuarea apăsând click pe butonul de mai jos.
20. 06. 2015 |Au marcat Ziua Refugiaţilor
Zeci de străini, care şi-au găsit adăpost în Republica Moldova, au marcat astăzi, la Chişinău, Ziua Internaţională a Refugiaţilor. Şi-au dat întâlnire în grădina publică „Ştefan cel Mare”, unde au dansat şi au cântat melodii tradiţionale, ca să mai uite, măcar pentru o zi, de probleme. Articolul integral poate fi accesat dând click pe buton.
20. 06. 2015 | Fugari de nevoie. Şi-au lăsat locurile natale doar pentru a nu mai vedea ororile războiului
Şi-au lăsat locurile natale, casele, bunurile agonisite de-o viaţă doar pentru a nu mai vedea ororile războiului. De ceva timp, două familii din Ucraina, au găsit în Moldova şi casă, şi masă, dar principalul – liniştea. Articolul poate fi accesat dând click pe buton.
18. 06. 2015 |Din amintirile unui refugiat: „Războiul păşea pe urmele noastre…”
După ce le-au fost distruse locuinţele, s-au văzut nevoiţi să se ascundă în localităţile din preajmă, însă bombardamentele i-au găsit şi acolo. Au văzut moartea cu ochii. Citiți continuarea dând click pe buton.
05. 06. 2015 |A văzut războiul de la 15 ani, iar la cei 89 împliniți, tot de el a fugit
A trecut prin două războaie, unul la început de cale în viață, și altul – trecută demult de prima tinerețe. Cel din urmă a rănit-o cel mai mult sufletește. A trebuit să lase casa și averea agonisită de-o viață și să se refugieze acolo unde este liniște. Citiți continuarea dând click pe buton.
03. 06. 2015 |În Republica Moldova o generaţie întreagă de copii creşte fără părinţi
Fenomenul migraţiei, care a devenit caracteristic pentru Republica Moldova în ultimele două decenii, are efecte negative asupra dezvoltării copiilor. Citiți continuarea dând click pe buton.
14. 03. 2013 | Miniafacere „de tip familial”
Acum un an, Victor şi Parascovia Bârsan şi-au deschis o mică afacere, pe care o dezmiardă „tractoraşul”. Achiziţia i-a ajutat să reducă cheltuielile pentru întreţinerea celor patru copii aflaţi în casa lor de tip familial. Citiți continuarea dând click pe buton.
27. 11. 2012 | Copiii migranților. Câți la număr?
Peste 60 la sută din copii au un părinte sau ambii plecaţi în străinătate la lucru. Un studiu realizat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi prezentat astăzi arată că este vorba de peste 100 de mii de copii, din totalul de 168 de mii cât au fost obiectul studiului. Citiți continuarea dând click pe buton.
25. 10. 2016 | Copiii migranților. Câți la număr?
În emisiunea „Ora copiilor” a fost difuzată o secvenţă despre activităţile Centrului de zi „Divertis”, pe care o puteți accesa și asculta dând click pe butonul de mai jos.