Casa ”Așchiuță”

Pe 26 august 2015, Casa Așchiuță din cadrul ONG-ului „Ave Copiii” și-a redeschis ușile pentru 10 copii, foști rezidenți ai Gimnaziului internat Nr. 2 din Chișinău.

Grație eforturilor reprezentanților AO „Lumos Foundation Moldova” filiala din Republica Moldova a Organizației de Caritate „Lumos Foundation” din Marea Britanie în parteneriat cu Direcția Municipală pentru protecția drepturilor copilului (DMPDC) și cu suportul Primăriei municipiului Chișinău, Gimnaziul internat Nr. 2, prin decizia Consiliului municipal Chișinău Nr.3/8 din 19 mai 2015, după identificarea de soluții de protecție de tip familial pentru aproximativ 90% din copii, a fost reorganizat în gimnaziu comunitar.

Ave Copiii împreună cu Fundația Lumos Moldova susțin financiar plasamentul celor 10 copii până pe 31 decembrie curent, după care DMPDC din Chișinău va prelua cheltuielile, iar cea mai mare surpriză care-i așteaptă pe copii este construcția unei Case comunitare a lor în mun. Chișinău de către Fundația Lumos Moldova.

Reformarea sistemului de protecție a copilului a început înainte de anii 2000 cu diferite inițiative segmentare, în special susținute de societatea civilă. Odată cu adoptarea de către Guvern a Strategiei Naționale și Planului de acțiuni privind reformarea sistemului rezidențial de îngrijire a copilului 2007-2012, protecția copilului, în general, a primit un nou impuls de reformă.

La începutul anului 2000, circa 17.000 de copii se aflau în instituţii rezidenţiale. În prezent, sunt instituţionalizaţi în jur de 3800 de copii.

Puteți accesa proiectul integral AICI.