11 octombrie, Ziua Internaţională a fetelor

octombrie 16, 2016

11 octombrie, Ziua Internaţională a fetelor
La sfârşitul anului 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care a proclamat Ziua Internaţională a Fetelor pe 11 octombrie.

Potrivit organizaţiei internaţionale pentru drepturile copiilor Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări – atât pe bază de vârstă, cât şi de sex, Ziua Internaţională a Fetelor urmând să promoveze drepturile acestora în următoarele decenii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 14 la sută dintre fetele din ţările în curs de dezvoltare sunt măritate chiar înainte de a împlini 15 ani. Aceste căsătorii reprezintă un factor de risc pentru sănătatea acestor fete, care nasc prematur, şi, mai mult, perpetuează precaritatea educaţiei şi sărăcia.

Potrivit care.org, numărul minorelor măritate se ridică, în toată lumea, la 60 de milioane, dintre care 15 milioane au fost constrânse să se căsătorească la vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Zilnic, aproximativ 25.000 de fete sunt, practic, obligate să se mărite, fiind astfel expuse unui risc de două ori mai mare de a fi bătute de soţi şi unuia sporit de a contacta HIV şi alte boli, având totodată şanse mai mici de a termina şcoala.

Sarcina reprezintă cel mai mare risc în rândul acestei categorii, cauzând 50.000 de decese anual în rândul populaţiei feminine de 15 – 19 ani din ţările în curs de dezvoltare. Acestui risc sunt însă expuse şi cele din grupa de vârstă 10 – 14 ani.

Numărul fetelor căsătorite înainte de a împlini 15 ani este estimat să ajungă la 50 de milioane până în 2020 şi la 100 de milioane până în 2030, dacă va continua ritmul actual, potrivit Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), citat de independent.co.uk.

Conform Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi dezvoltat de UNICEF, în Republica Moldova
11% din femeile cu vârsta cuprinsă între 15-49 ani consideră că soţul are dreptul să-şi bată soţia în diferite circumstanţe,
7.5 % din fetele cuprinse cu vârsta ăntre 15 -19 ani sunt însărcinare sau au născut déjà primul copil,
26% din femeile cu vârsta cuprinsă între 15-49 suferă de anemie,
12% din femeile cu vârsta cuprinsă între 15-49 au fumat mai mult de 24 de ţigări în ultimele 24 de ore.

PLURAL+ MOLDOVA 2015: FILMEAZĂ! PREZINTĂ! SCHIMBĂ!AVE Copii are un nou voluntar cu experienţă