Chișinău, 28 iunie 2022 – World Vision în Moldova lansează spații sigure pentru copiii refugiați ucraineni, unde aceștia își pot continua studiile și pot avea acces la protecția împotriva violenței de gen, exploatării sexuale și abuzului.
Proiectul, susținut de Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT), este demarat astăzi în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții echipei World Vision Ukraine Crisis Response Moldova și partenerul de implementare AVE Copiii.
World Vision și AVE Copiii vor colabora cu experți locali pentru a aborda nevoile critice de protecție ale refugiaților din Ucraina, în special fete și băieți, femei și persoane cu dizabilități care prezintă un risc ridicat de violență bazată pe gen, exploatare sexuală și abuz, prin intermediul programului de „Protecție și sprijin educațional pentru refugiații ucraineni și copiii comunității gazdă din Moldova”. Acesta își propune să ajungă la 2000 de copii până la 31 Martie 2023.
În cele patru spații, atât copiii refugiați, cât și cei locali vor avea acces la 35 de ore pe săptămână de catch-schooling, precum și la activități, dispozitive digitale, consiliere, servicii de recomandare, colțuri de lectură și cărți pentru copii scrise de autori moldoveni și traduse în limba ucraineană.
Isabel Gomez, director responsabil pentru Răspuns rapid la criza din Ucraina, World Vision, a declarat: „Sunt încântat să asist astăzi la începutul proiectului dintre World Vision și AVE Copiii. World Vision continuă să-și mobilizeze resursele și alte finanțări pentru a sprijini persoanele cu risc care caută refugiu în Moldova, precum și membrii comunității locale, pentru a-și construi reziliența. Aceste spații pentru copii vor permite copiilor vulnerabili, precum și femeilor și persoanelor cu dizabilități, să acceseze informații, îndrumări și asistență personalizată. Important, copiii vor putea să-și continue educația după ce aceasta a fost întreruptă de războiul din Ucraina.”
Aproximativ 500.000 de refugiați au intrat în Moldova din Ucraina de la începutul conflictului, cel puțin 20% rămânând în țară. La 13 iunie 2022, dintre cei 86.254 de refugiați ucraineni care trăiesc în Moldova 50% sunt copii.
„Moldovenii au fost foarte receptivi și generoși din 24 februarie, când primii refugiați au început să intre în țară, mii de familii locale cu generozitate au deschis casele lor, și au donat alimente, îmbrăcăminte și alte necesități. Vrem să ne asigurăm că refugiații sunt capabili să prospere în ciuda provocărilor cu care se confruntă după ce și-au lăsat în urmă casele și viața.”
Mariana Ianachevici, șefa AVE Copiii a declarat: „Suntem foarte bucuroși să inițiem un nou proiect pentru persoanele vulnerabile din patru raioane ale Republicii Moldova, de această dată cu o colaborare valoroasă între AVE Copiii și World Vision. Ne propunem să desfășurăm o serie de activități, inclusiv sprijin psihosocial, acces la servicii esențiale și orientarea copiilor și adulților vulnerabili către furnizorii de servicii relevante, prin coordonarea cu autoritățile corespunzătoare și dotarea acestora cu activități de consolidare a capacităților. În plus, în cadrul proiectului, copiilor vizați li se vor oferi kituri, consumabile și materiale necesare, sprijin din partea profesorilor calificați și un loc adecvat pentru a-și recupera studiile. AVE Copiii are o experiență de 30 de ani în proiecte care țin de protecția copilului în Rep.Moldova și știm cât de important este pentru copii să aibă acces la educație. Lucrăm cu familiile și comunitățile, pentru a ne asigura că copiii au sprijinul necesar din jurul lor pentru a-și continua studiile.”
Despre World Vision International
World Vision este o organizație globală de ajutor umanitar, dezvoltare și advocacy dedicată colaborării cu copiii, familiile și comunitățile pentru a depăși sărăcia și nedreptatea. World Vision servește tuturor, indiferent de religie, rasă, etnie sau sex.
World Vision lucrează cu copiii și familiile din Moldova, România și Ucraina care sunt afectați de criza din Ucraina.
În Moldova, World Vision și-a mobilizat resursele pentru a răspunde refugiaților din Ucraina încă de la începutul crizei prin intermediul World Vision România. Din iunie 2022, WV este înregistrat în Moldova pentru a răspunde nevoii de refugiați vulnerabili și comunităților gazdă. WV oferă suport financiar, protecție și educație prin diverse tipuri de programe.
Despre AVE Copiii
AVE Copiii este un ONG național creat în 1992 cu scopul de a promova drepturile copilului. În anul înființării, Asociația s-a ocupat de scoaterea copiilor din zona de conflict de pe Nistru și organizarea odihnei lor în timpul verii în Moldova și România.
AVE Copiii este recunoscut ca un ONG de protecție a copilului care se ocupă de cazuri dificile și oferă sprijin individual și de grup celor mai vulnerabili copii și familii. Asociația aplică în activitatea sa principiul învățării prin acțiune și lucrează direct cu toți actorii din domeniul protecției copilului.
Pentru întrebări mass-media vă rugăm să contactați:
Elissa Doherty, Ukraine Crisis Response Media Manager, World Vision International