Sergiu Culciu din orașul Basarabeasca a așteptat cu nerăbdare ziua în care va împlini 18 ani. Visul său era clar: să devină stăpân pe propriul destin și să ofere o viață mai bună fraților săi mai mici. Crescuți doar de tată, angajat pentru un salariu modest, cei patru frați au fost nevoiți să înfrunte de multe ori lipsuri și greutăți.
Pe măsură ce se apropia ziua majoratului, inima lui Sergiu însă era tot mai grea. Frica ceamare era că odată cu această vârstă, ușa Ludotecii din localitate i se va închide. Iar pentru el Ludoteca devenise a doua casă și locul unde pasiunea pentru desen a prins contur. Bucuria a fost imensă când a aflat că poate continua să frecventeze Ludoteca până la finalizarea studiilor liceale.
În cei doi ani de când frecventează Ludoteca, Sergiu a învățat nu doar să deseneze, ci și să ofere mai departe ceea ce știe. A devenit mentor pentru alți copii, învățându-i să-și exprime gândurile prin culoare. „Este acel caz când o ludotecă schimbă mai mult decât un copil – schimbă viitorul unei întregi comunități”, spune Natalia Barburoș, una dintre cele două animatoare ale Ludotecii.
Sergiu Culciu din orașul Basarabeasca a așteptat cu nerăbdare ziua în care va împlini 18 ani. Visul său era clar: să devină stăpân pe propriul destin și să ofere o viață mai bună fraților săi mai mici. Crescuți doar de tată, angajat pentru un salariu modest, cei patru frați au fost nevoiți să înfrunte de multe ori lipsuri și greutăți. Pe măsură ce se apropia ziua majoratului, inima lui Sergiu însă era tot mai grea. Frica cea mare era că odată cu această vârstă, ușa Ludotecii din localitate i se va închide. Iar pentru el Ludoteca devenise a doua casă și locul unde pasiunea pentru desen a prins contur. Bucuria a fost imensă când a aflat că poate continua să frecventeze Ludoteca până la finalizarea studiilor liceale.
Ludoteca nu este doar universul lui Sergiu. Fratele său, Ion, în vârstă de 15 ani, și-a descoperit aici propria pasiune: baschetul. Deși acasă nu avea nici măcar o minge, la Ludotecă a găsit teren, echipament și, mai ales, susținere. Orele de antrenament l-au transformat într-un adevărat campion: a ajuns în topul celor mai buni trei jucători de baschet din raion. La înălțimea lui de 1,90 metri, Ion visează să joace într-o echipă mare, iar animatorii Ludotecii îl încurajează să privească mereu spre noi culmi.
La doar 10 ani, Lilian-Miron, inspirat de fratele său, a descoperit pasiunea pentru baschet și a început deja să participe la primele competiții. Cristian, în vârstă de 12 ani, se implică activ în activitățile creative, concursurile și jocurile de societate organizate în Ludotecă.
Pentru toți patru, Ludoteca este mai mult decât un loc de joacă. Aici primesc zilnic un prânz cald, care le oferă energia necesară pentru învățare, dar și sprijin, încurajare și o vorbă bună.
Astăzi, datorită Ludotecii, ei privesc cu încredere spre viitor. Sergiu se pregătește pentru facultate și preferă să păstreze suspansul asupra domeniului ales până în momentul înscrierii. Ion visează să ajungă pe marile terenuri de baschet, iar Cristian și Lilian-Miron cresc cu certitudinea că orice dificultate poate fi transformată în speranță, iar speranța – în realitate.
Povestea fraților Culiuc este doar una dintre multele pe care le-au scris cele 32 de Ludoteci create de Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” în 26 de localități ale Republicii Moldova. Ludotecile sunt spații special amenajate, oferind copiilor și familiilor oportunități de a se juca și de a participa la activități educative și recreative. Aceste spații sunt dedicate tuturor copiilor, inclusiv celor cu dizabilități sau din medii defavorizate, oferindu-le un loc unde să se simtă bineveniți și apreciați.
Activitățile Ludotecii se desfășoară în cadrul unui proiect implementat de Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” cu suportul World Vision Ukraine Crisis Response și Aktion Deutschland Hilft.