„O îmbrățișare îți poate face ziua mai frumoasă”, ne spune colega noastră Mariana, una dintre membrele echipei mobile care a mers în vizită la Danita, o fetiță de 4 ani care a venit din Ucraina împreună cu tatăl său.
Mama fetei este deținută, iar tatăl grijuliu și iubitor a fugit din calea războiului, locuind un timp scurt într-un apartament închiriat în Chișinău. Nu a reușit să suporte toate cheltuielile aferente și, în luna decembrie, a decis să facă parte din mare familie de Ucraineni găzduiți la un Centru temporar de plasament pentru refugiați.
Maria, care a crescut cu tatăl său-unicul părinte, la fel ca și mulți alți tineri de vârsta ei, nu a crezut vreodată că va veni ziua în care casa ei din copilărie nu-i va mai fi casă.
Au rămas în Ucraina și au rezistat împreună, până când siguranța de sub acoperișul lor nu a mai fost asigurată. La început de decembrie, când fata și părintele nu și-au mai văzut nici viitorul și nici măcar nu au mai avut certitudinea zilei de mâine, ambii și-au împachetat cele mai stringente lucruri și au venit în Republica Moldova.
Nu aveau o destinație clară, dar căldura moldovenilor și ospitalitatea lor i-au determinat să rămână aici, deplasându-se la Bălți, unde s-au refugiat la Centrul de plasament „Dumbrava Albă”.
Victoria este o femeie tânără refugiată din Ucraina și găzduită la Centrul de plasament Dumbrava Albă din municipiul Bălți.
Deși a crezut că va trece pe lângă ea urgia războiului și regiunea în care locuia cu soțul va fi una sigură, nu s-a întâmplat. Zgomotul războiului se auzea tot mai aproape, iar pericolul tot mai eminent.
Vestea că este însărcinată și o nouă viața urma să vină în familia ei nu a lăsat-o să mai „aștepte ce urmează”. Și-a pregătit valiza mică și cu greul mare din suflet s-a despărțit la frontieră de soțul ei care a rămas să-și apere meleagul.
La Centrul de plasament „Dumbrava Albă” din municipiul Bălți, unul dintre băieții refugiați găzduiți împreună cu bunica, a avut un incident pe terenul de fotbal, unde în timpul unei partide cu colegii și-a fracturat piciorul drept.
Medicul angajat în cadrul Echipei mobile a intervenit imediat, acționând conform protocolului medical prin acordarea primului ajutor medical și administrarea medicamentelor corespunzătoare, iar, ulterior, băiatul a fost transportat la instituția medicală de urgență care a preluat cazul.