MAI 19, 2015
Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „Ave Copiii”, pe data de 18 mai 2015, a organizat un eveniment psiho-social pe tematică medicală pentru femeile și copiii refugiați din Ucraina, care se află de puțin timp pe teritoriul Republicii Moldova.
În prima parte a evenimentului, refugiaților li s-a adus la cunoștință despre funcționalitatea poliței de asigurare medicală și în ce condiții pot beneficia de aceasta. Tot aici, refugiații au fost informați despre serviciile medicale primare de bază, despre obligațiile medicului de familie și care sunt obligațiile și drepturile refugiaților ce țin de sistemul medical de sănătate din Republica Moldova.
Femeile au rămas mulțumite de informația primită, punând întrebări în baza celor discutate. „Pentru mine, de exempu, totul este nou. Eu nu m-am așteptat că față de noi se vor comporta atât de bine. La acest seminar am învățat multe lucruri interesante, cum funcționează polița de asigurare, unde ne putem adresa pentru asistență medicală și care sunt drepturile noastre. Mulțumim că avem posibilitatea să ne folosim de ceea ce ne pune la dispoziție RM, nu ca să profităm, dar pentru că noi nu avem altă soluție” a spus una din femeile prezente la seminar, Olga Romanova.
Medicul din cadrul proiectului „AVE Copiii”-„Asistență socială, medicală și educațională acordată solicitanților de azil, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară în Republica Moldova”, Octavian Pascaru, a răspuns cu mare atenție la întrebările care i-au fost puse. După ce s-a încheiat seminarul, fiecare refugiat a avut posibilitatea să se adreseze cu problemele personale.
„Refugiații care vin la noi în țară sunt foarte disciplinați, respectă în tocmai indicațiile noastre. Unica problemă pe care o întâmpină este bariera de limbă. În acest caz, medicul solicită un traducător. Când este vorba de limba rusă este mai ușor, după cum a-ți observat azi toate doamnele vorbeau în rusă. Problema că nu se pot integra în societate nu există”, a spus Octavian Pascaru.
În partea a doua a seminarului, medicul terapeut, Ana Macovei, a explicat cum se acordă primul ajutor în diverse situații excepționale. Fiecare participant a avut ocazia să intervină și să ajute victima, având la îndemână trusa medicală. La finalul evenimentului refugiaților li s-a oferit câte o trusă medicală.
Organizatorii din cadrul „AVE Copiii” spun că pe viitor au preconizat multe evenimente interesante de acest gen. „Acesta este primul seminar care s-a organizat anul acesta pentru tinerile mame refugiate. Noi ne-am gândit că este foarte important să cunoască cum se oferă primul ajutor unei persoane în diferite situații și unde se pot adresa pentru a li se oferi asistența medicală. Eu lucrez în această asociație de un an de zile și pot spune că aceste femei sunt interesate de trainingurile pe care le organizăm. Atunci când intervine ceva și una din ele nu vine, ulterior încearcă să se informeze despre ceea ce s-a discutat. Următorul eveniment va avea loc în august 2015 ” a declarat Angelica Russu, consilier social „AVE Copiii”.
Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, de la începutul anului, numai din partea cetăţenilor Ucrainei, în mai multe state ale Uniunii Europene au fost înregistrate peste 11 mii de cereri de protecţie.