APRILIE 04, 2015
Asistenţi sociali, psihologi şi profesori, 23 la număr, atât din raioanele ţării, cât şi din Chişinău, au participat în perioada 25-27 martie la Seminarul de instruire „Abordarea rezilienţei”, organizat de Asociaţia pentru Abilitarea Copilului şi Familiei „Ave Copiii” (Republica Moldova) cu suportul metodologic și financiar al Institului pentru Activităţi şi Practici Sociale – SAPI (Bulgaria) în cadrul Programului „Asistenţă socială, medicală, educaţională şi suport pentru dezvoltarea comunitară acordate Solicitanţilor de azil, Refugiaţilor şi Beneficiarilor de protecţie Umanitară în Republica Moldova”, susţinut de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (oficiul din Republica Moldova).
Scopul Seminarului a fost sensibilizarea și instruirea participanţilor asupra rezilienţei drept abordare multidisciplinară a refugiaților, prin intermediul căreia aceștia să fie priviţi nu doar ca persoane care au suferit, dar şi ca persoane care au avut capacitatea să reziste în faţa mai multor dificultăţi, iar dorinţa de a-i ajuta este ceea ce-i uneşte pe asistenţii sociali, pedagogii, psihologii şi alți funcţionari implicaţi în asistenţa refugiaţilor.
Programul Seminarului, pus în aplicare de către formatoarele Neli Petrova – Director SAPI, profesor universitar şi Elena Manasieva, Director Programe de formare, SAPI, a cuprins mai multe module care au pus în discuție factorii rezilienţei, abordarea rezilienţei în prevenirea violenţei, caracteristici ale formării profesionale a adulţilor.
La deschiderea evenimentului, Nina Gorbaciova, consultant la Ministerul Educaţiei a declarat că instituția pe care o reprezintă înţelege situaţia copiilor refugiaţi și îşi propune să colaboreze cu UNHCR și ONG-urile din domeniu pentru a susține incluziunea acestora.
Olga Oglindă, profesoară de educaţie civică şi istorie la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din satul Mereni, raionul Anenii Noi, a menționat că apreciază foarte mult efortul AO „Ave Copiii” de promovare a practicilor inovatoare de asistență a refugiaților. Dna Oglindă s-a arătat încântată să descopere rezilienţa, în general, dar ca și instrument de asistență a refugiaților, în particular, subliniind că lucrurile învăţate în cadrul acestuia îi vor fi de folos în practică, aşa cum printre elevii săi este şi un copil refugiat din Siria.
Dna Profesor, Neli Petrova a apreciat că participanţii au fost receptivi la informaţia prezentată şi că s-au implicat rapid în activităţile practice, astfel fiind evidentă înţelegerea tematicii abordate şi însuşirea tehnicilor noi prezentate.
”Abordarea rezilienței” a fost primul seminar de instruire din anul 2015 organizat de a Asociaţia pentru Abilitarea Copilului şi Familiei „Ave Copiii” pentru profesioniștii care lucrează cu copiii refugiați. Un al doilea seminar va avea loc, probabil, în luna iunie, iar între acestea, echipa Asociației va facilita contactul între participanți și formatori pentru eventuale consultări.