MAI 17, 2015
Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului (DMPDC) a organizat masa rotundă cu genericul „Adopția națională: prejudecăți și realități” Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea și informarea societății cu privire la importanța înlăturării prejudecăţilor cu privire la procesul de adopție.
Astfel, la evidenţa DMPDC sunt 115 copii cu statut adoptabil, dintre care numai unul este mai mic de 3 ani. În prezent, circa 100 de persoane doresc să adopte un copil. Părinții care au recurs la acest gest susțin că există foarte multe prejudecăți legate de adopție. De aceea, trebuie de înlăturat astfel de mituri privitor la acest proces.
Elena Malainî, părinte adoptiv din Chișinău a specificat că își dorea foarte mult să înfieze un copil, doar că îi era frică că acesta va fi de vârstă mare. „Credeam că un copil cu vârsta de 4-5 ani nu mai poate fi educat și este destul de dificil de lucrat cu el, dar după ce am înfiat o fetiță de 6 ani, am înțeles că cu ajutorul dragostei părintești toate se pot schimba. Nu vă temeți să adoptați copii de vârstă mare”, a exclamat femeia.
Specialiștii prezenți la eveniment au menționat că trebuie de încurajat și promovat adopţia naţională, dar și serviciile familiale alternative, majorând astfel şansele copiilor de a trăi într-o familie. „Există un număr apreciabil de copii cu statut adoptabil. Există un număr apreciabil atât de părinți adoptatori, cât și un număr apreciabil de familii care doresc să înfieze, dar există, în continuare, un număr apreciabil de copii care pot fi adoptați. Niciodată nu vor putea fi înfiați toți copiii orfani și care se află în situații de risc. De aceea, statul trebuie să găsească servicii alternative pentru acești copii. Trebuie să ne gândim la diverse forme de protecție pentru ei. De asemenea, părinții care deja au adoptat un copil, trebuie să beneficieze de un suport pentru perioada post-adopție. Trebuie de încurajat părinții care vor să adopte pentru că majoritatea dintre ei au o frică de procesul de adopție. Potrivit unui studiu, 25 % dintre părinții care au pornit pe calea adopției au renunțat în timpul proceselui din cauza birocrației. Astfel, toți actorii sociali implicați în acest proces trebuie să pună pe primul plan interesele copilului”, a declarat președinta ONG-ului „AVE Copiii”, Mariana Ianachevici.
Șefa DMPDC, Svetlana Chifa, a recunoscut că nu sunt suficiente servicii sociale pentru a încuraja/lucra cu părinții care vor să adopte sau care au adoptat un copil. „Adopția este forma de protecție cea mai așteptată de copii și trebuie să fie o procedură deschisă”, a declarat Chifa.
Recent, în mass-media au apărut informație precum că unii funcționari solicită de la părinții care doresc să adopte un copil mii de euro. În cadrul mesei rotunde a fost discutat și acest aspect, iar speicaliștii au respins acuzațiile.
„Nu este adevărat. Desigur, procesul de adopție durează mult timp, altfel este imposibil, deoarece foarte mulți oameni sunt implicați în procesul de perfectare a documentelor. Și la atâția oameni să se plătească? În nici un caz. Eu regret ca mamele respective nu s-au adresat organelor competente să spună cine le-a cerut 50 de mii de euro. Copiii nu sunt de vânzare. Este o opinie greșită. Vreau să vă asigur că adopția este o procedură gratuită”, a conchis Svetlana Chifa.
În Centrele de Plasament din Chișinău există 115 copii, care pot fi adoptați. Dintre aceștia, 23 sunt bolnavi incurabil și 66 de copii sunt frați și surori, pe care potențialii părinți refuză să-i adopte.